Psychológia v reálnom živote (Úvaha)

Psychológia v reálnom živote

Premýšľal som v živote nad tým že do akej miery psychika ovplyvňuje nás samotných. Čoraz viac viem že keď príde nejaká životná situácia ktorá nás priamo ovplyvní tak sme iní ľudia. Naša krehkosť je tak veľmi silná bez ohľadu na to či ju vôbec dáme najavo.

Ono nech som čokoľvek cítil tak od niektorých vecí sa odstrihávam. Lebo si uvedomujem že keby sa rozčuľujem nad vecami, politikou a celkovo dianím nič tým nezískam. Zisťujem aké je to oslobodzujúce v živote nič nehodnotiť a nikoho nesúdiť. Vždy radšej chcem vyzdvihnúť niečo pozitívne čo dokázalo nejakým spôsobom zlepšiť život.

Nezaoberám sa povrchnými vecami a tomu čo neviem nejakým spôsobom zmeniť. Môžem veľa vecí vnímať, ale jednoducho na nich reagovať nebudem. Ja viem že keby reagujem na všetko čo sa deje a nejakým spôsobom si k tomu vytvorím názor stratil by som veľa času. Radšej žijem v tom svojom svete kde počúvam dobrú hudbu, pozerám veci pri ktorých sa môžem vzdelávať a vnímam ľudí čo majú v sebe určitú ľudskosť.

Moja skutočná sloboda tkvie v tom že nepotrebujem na všetko a všetkých reagovať. Lebo sloboda nie je iba o tom že si môžeme robiť čo len chceme. Má to oveľa hlbšie základy na ktorých každý človek môže stavať. Ani sa nehádam a ani nekričím lebo v tom nevidím absolútny zmysel. Ľudia môžu kričať a čokoľvek mi povedať, ale ja im ten hnev neopätujem. Lebo keby to urobím tak nemám okolo seba žiadnych priateľov, teda nikto by pri mne nezostal. Ľudia čo nejakým spôsobom vyčnievajú z davu, tak nemajú veľmi veľa priateľov.

Nikdy som s toho nebol smutný a hlbšie som sa tým nezaoberal. Išiel som ďalej lebo to bolo pre mňa úplne prirodzené. Neriešim žabomyšie vojny ľudí, ani hádky žien čo riešia ktorá vyzerá lepšie. Uvedomujem si že už na tieto ľudské intrigy som starý a premýšľam inak. Rád si vypočujem aj určité rady, ale nie za cenu toho aby ma niekto zmanipuloval a huckal ma voči niekomu. Ľudia si niekedy myslia že keď sa nejako v živote cítim že som smutný.

Ale nemusí to tak byť, dokážem sa tešiť zo života aj bez nejakého veľkého hluku. Nepotrebujem okolo seba nejaké fanfáry, lebo si vystačím aj bez nich. Žijem v pokore, láske a samozrejme v tichosti. Radšej sa snažím vnímať dobro a zbytočne neriešim povrchné veci ktoré nedávajú žiaden zmysel. Vnímam mnoho vecí ale svoj postoj k tomu vyjadrovať nebudem, lebo to nepovažujem za potrebné. Nemám žiadnu povinnosť vyjadrovať svoje pocity pokiaľ to sám neuznám za vhodné.

Ja si mnoho vecí vyhodnotím sám v hlave bez potreby to niekomu vysvetľovať. Jednoducho na určité veci netlačím a ani s nimi nijako nebojujem. To že sa nezaoberám zbytočnosťami tak určite žijem oveľa plnohodnotnejším životom. Nikdy som nepovedal že sa niečo nedá a nevzdal som sa. Nehľadal som výhovorky ako sa niečo nedá ale pokúšal sa mnoho vecí dotiahnuť do konca. Vždy hľadám veci pri ktorých prídem na iné myšlienky a zabudnem na bežné starosti.

To že sa ľudia hádajú v reálnom živote a na sociálnych sieťach, tak sa tým nezaoberám. Lebo v skutočnosti toto nie je môj problém, ale je to ich problém čo si musia vyriešiť medzi sebou. Ak sa mi niečo páči samozrejme to pochválim, ale keď sa mi niečo nepáči tak radšej sa k tomu nevyjadrujem a mlčím. Lebo stále platí že aj zlá reklama môže byť reklamou.

A ja preto niektoré veci nehodnotím a neposudzujem aby som im nerobil ešte väčšiu reklamu než v skutočnosti majú. Cez samotnú psychológiu si uvedomujem čomu mám venovať pozornosť a čomu nie. To že nevnímam úplne všetko v živote je oslobodzujúce. Preto len táto stránka bude slúžiť na vyjadrenie myšlienok všetkého druhu. Jednoducho sa nebojím byť otvorený čomukoľvek čo môže ponúknuť spoločnosti svetlo na konci tunela. Ak niekomu pomôžu moje myšlienky, tak som za to veľmi rád a vďaka tomu môžem rásť.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/31279-psychologia-v-realnom-zivote-uvaha/