Aké budú trendy cestovania v budúcnosti? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: xara (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 19.10.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 612 slov
Počet zobrazení: 527
Tlačení: 31
Uložení: 35

Aké budú trendy cestovania v budúcnosti? (Úvaha)

Aké bude cestovanie v budúcnosti? Budeme sa vedieť lusknutím prstov teleportovať na druhú stranu planéty? Alebo snáď nastane konflikt medzi krajinami a budeme sa mať problém dostať sa čo i len do našich susedných krajín? Alebo to bude tak, ako si to predstavuje každé malé dieťa-lietajúce autá a rakety prispôsobené na rýchly medziplanetárny transport?

Cestovanie v posledných rokoch do istej miery zmenilo svoju podobu. Vzhľadom na priaznivé podmienky pre voľný pohyb osôb najmä v schengenskom priestore, ale aj mimo neho, ľudia môžu cestovať takmer do všetkých kútov sveta. Na jednej strane, je to obrovská výhoda-spoznávať nové, kulúry, zvyky a tradície, je niečím, čo ľuďom poskytuje radosť a rozširuje obzory. Potom je tu samozrejme druhá, tá problematickejšia časť-ak vezmeme do úvahy, že ľudia na transport vo väčšine prípadov využívajú dopravné prostriedky ktoré škodia životnému prostrediu.

Myslím si, že znečistenie životného prostredia vplyvom dopravy, je téma ktorá nás bude trápiť vo veľmi blízkej budúcnosti. Ale dá sa tomu vyhnúť? Veľmi zidealizovaná a zároveň nepraktická odpoveď mnohých ekológov na túto otázku by mohlo byť to, aby ľudia na presun využívali chôdzu, bicykle, prípadne iné prostriedky poháňané človekom alebo zvieratami. To by sme sa veru asi ďaleko nedostali. Ďaľšou možnosťou by bolo osloviť fyzikov alebo iných odborných pracovníkov a vedcov ktorý sa zaoberajú myšlienkou využívania teleportu. Tu sa však dá hovoriť o velmi ďalekej budúcnosti a utopickej predstave ktorá sa nám (možno len zatiaľ) zdá nepravdepodobná a nereálna.

Samozrejme, je lákavejšia možnosť dostať sa všade pohodlne a rýchlo. Tak ako sa zrýchľuje doba, bude sa neustále stávať rýchlejšou aj doprava. Moderné kapsule prepravia človeka do cieľovej stanice značne rýchlejšie ako je to možné dopravnými prostriedkami ktoré sú dostupné teraz, v prítomnosti. Nestratí ale cestovanie potom svoje čaro? Nebude snáď nikomu chýbať ten čas vo vlaku či lietadle kedy sa len pozerá z okna a premýšľa nad životom? Vďaka inovatívnym technológiám bude cestovanie možno oveľa efektívnejšie ale podľa mňa nebude takým skvelým zážitkom akým je teraz.

Cestovanie samozrejme nezahŕňa len presun z miesta na miesto, ide aj o zážitky a spoznávanie inej časti sveta. Keď príde turista na nové miesto automaticky chce vidieť tie najznámejšie a najnavštevovanejšie miesta danej krajiny. Keď však príde na nové miesto cestovateľ chce vidieť to, ako žijú pôvodný obyvatelia, ako trávia deň, jednoducho chcú prežiť autentické chvíle. Čím ďalej tým viac turistov sa mení na cestovateľov. Ak to bude ale takto pokračovať ďalej, cestovatelia zahltia všetky miesta, obyvatelia sa viac začnú venovať len turizmu a miesto stratí svoje čaro.

Technologický pokrok určite v budúcnosti prinesie úplne iné formy cestovania. Aj v dnešnej dobe je možné si všimnúť vzrastajúcu popularitu virtuálnej reality. Neustále inovácie robia virtuálnu realitu čoraz reálnejšou a o pár rokov si možno len nasadíme na hlavu inteligentné okuliare ktoré nám stlačením jediného tlačidla poskytnú pohľad do najvzdialenejších kútov sveta. Ale pýtam sa opäť, nestratí potom cestovanie svoje čaro?

Cestovanie budúcnosti má veľa pozitív pre jednotlivca, na celkovú spoločnosť má podľa mňa skôr negatívny dopad. Regulácia turizmu je podľa mňa nevyhnutnosťou blízkej budúcnosti. Samozrejme, nie som zástancom toho aby ľudia sedeli doma a sama som vášnivou cestovateľkou ale myslím si, že v tejto oblasti nie je priestor na sebeckosť. Ak by sme dokázali nastaviť prepracovaný a fungujúci systém boli by spokojní turisti, obyvatelia navštevovaných krajín a nebolo by do takej miery zaťažované životné prostredie.

Samozrejme, ľudia ktorý vnímajú turizmus ako rýchlu cestu k zbohatnutiu ako napríklad cestovné kancelárie, majitelia obrovských hotelov v dovolenkových rezortoch alebo prepravné spoločnosti by nemuseli reguláciu a minimalizovanie počtu turistov vnímať zrovna najpozitívnejišie. Ale je to len na nás, na ľuďoch či dáme prednosť zbohatnutiu alebo necháme radšej bohatnúť našu myseľ a zachováme tento svet aj pre ďalšie generácie.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu