Prečo separovať odpad? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 29.10.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 700 slov
Počet zobrazení: 334
Tlačení: 30
Uložení: 29

Prečo separovať odpad? (Úvaha)

Prečo je dôležité separovať odpad? Ako správne separovať odpad? Pomôže to nám alebo našej planéte? Toto je len malá časť otázok, ktoré si mnoho z nás pokladá keď čoraz častejšie vidíme v novinách, televízii alebo na internete rôzne články o tom, aké je to dôležité pre planétu a ľudstvo žijúce na nej. Čo myslíte, čo je ten správny a zásadný dôvod prečo separovať odpad? Poďme sa na to spolu skúsiť pozrieť!

Myslím, že separáciu odpadu netreba nejako špeciálne predstavovať. Všetci sme sa už stretli s tým, že plastové fľaše a nádoby dávame do žltého kontajnera, papier a kartónové predmety do modrého a sklenené predmety do zeleného. Čoraz častejšie začíname nachádzať pred panelákmi ale aj nádoby iných farieb ako napríklad hnedé, červené alebo dokonca aj oranžové. Hotové farebné spektrum sa nám tvorí na uliciach.

Z toho dôvodu si ja osobne myslím, že separovanie odpadu je hlavne v dnešnej dobe veľmi dôležité. Pomáha nám to lepšie spracovať odpad, ktorý sami vytvoríme, a že ho teda nie je málo. Uľahčuje to samozrejme aj prácu ľuďom, ktorí majú na starosti triedenie komunálneho odpadu a samozrejme aj spoločnostiam, ktoré ten odpad vyberajú a zvážajú.

No čo je podľa môjho názoru najväčšia výhoda a najviac super vec na separovaní odpadu? Možno si to mnohí z nás ani len neuvedomujú ako veľmi tým pomáhajú našej nádhernej planéte. Či už planéte ako takej, alebo zvieratám ba dokonca aj ostatným ľuďom. Už len keď jeden z nás napríklad tú plastovú fľašu pokrčí a hodí do žltej nádoby, tak už tým zabránil tomu, aby tá fľaša skončila niekde v lese pohodená alebo v mori a oceáne kde by plávala naprieč celou planétou a ohrozovala zvieratá a prírodu. A keď to takto spraví 5 miliárd ľudí na svete tak už máme o 5 miliárd fliaš v prírode a moriach menej. Nie je to super?

Má to ale aj svoju temnú stránku. Ak si ten istý človek povie, že však jedna fľaša nikoho nezabije a odhodí ju niekde v prírode, bude tam ležať niekoľko stoviek rokov. A keď si to povie tých istých 5 miliárd ľudí, že jedna fľaša nič nespraví – tak tu budeme mať o 5miliárd fliaš viac. Celkom logická a férová priama úmernosť si myslím.

Podľa môjho názoru, občas najväčším problémom na čom viazne správna a kompletná separácia všetkých druhov odpadu, je nedostatok informácii. Informácii o tom, kde aký predmet patrí. Zoberme si napríklad tetrapack, do ktorého sa balí mlieko a podobné nápoje. Človek by si povedal, že je to papier no pritom to patrí do plastov. Preto sa našťastie už dosť často stretávame so samostatnými nádobami na tetrapack. Preto by sa podľa mňa mali spoločnosti alebo aj mestá a obce zamerať na lepšiu informovanosť obyvateľov o tom, kde aký predmet patrí.

Ušetrí to veľa práce ľuďom pracujúcim v triediacich linkách a hlavne často krát veľa nadávok ľudí, že nevedia kde čo patrí. Vieme akí sú totiž dnes ľudia... Tak isto keď sa zlepší výučba na školách o tom, aké je separovanie dôležité a ukáže sa deťom ako správne a efektívne separovať, zvýši sa tým percento separovaného odpadu a percento čistoty našej planéty.

Za mňa najlepším spôsobom ako sa vyvarovať problémom so separáciou a dlhému premýšľaniu pod panelákom pri kontajneroch aký predmet kam patrí je – snažiť sa vytvárať čo najmenej odpadu. Čím menej odpadu vytvoríme, tým menej sa bude musieť triediť a separovať a tým pádom bude hlavne naša planéta čistejšia a zdravšia.

Ako to teda je? Je separovanie odpadu naozaj dôležité? Myslím, že som Vám ukázal pár super a zaujímavých dôvodov prečo by aj podľa Vás malo byť separovanie odpadu dôležité. Najdôležitejšie je to, že tým pomáhame sebe ale hlavne aj našej planéte. A tým si práve vytvárame priaznivejšie, krajšie ale hlavne zdravšie prostredie pre náš život.

Naša planéta bude vyzerať presne tak, ako si ju upravíme a spravíme my sami. Keď si ju zaplníme odpadom, dopadneme ako v rozprávke Wall – E a budeme žiť vo vesmíre. Nedovoľme to! Spravme si spolu z našej planéty nádherné miesto pre život a ona nám to vždy odvďačí, že nám bude poskytovať miesto pre naše domovy ešte milióny rokov. Pretože tak, ako sa my budeme správať k našej planéte, tak sa bude správať aj ona k nám.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu