Folklór spája

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 555 slov
Počet zobrazení: 280
Tlačení: 24
Uložení: 32

Folklór spája

Zvyky a tradície sú v každej krajine rôzne. My, Slováci, môžeme byť na svoj folklór hrdí. Prečo folklór „spája”? Na našom Slovensku máme mnoho súborov a folklórnych skupín.

Kedysi, ako aj dnes, sa mladí ľudia stretávali a spolu spievali, tancovali, hrali na hudobných nástrojoch a podobne. V takom kolektíve si nájdete mnoho priateľov. Niektorí obyvatelia krajiny folklór neobdivujú. Je to pre nich zastarané, otravné, trápne a jednoduché. Sú však ľudia, ktorí v tom vidia krásu a pochopenie.

Folkloristov, členov folklórnych súborov, motivujú najmä vystúpenia, slávnosti, na ktorých sa môžu predviesť pred ostatnými. V každom regióne je krása. Na našej škole sa môžeme stretnúť s rôznym štýlom folklóru. Dokonca aj medzinárodne. Na našej škole môžeme počuť tóny ľudovej hudby zo Zemplína, Šariša, Abova, Spiša, Gemera alebo aj tradičnú rómsku hudbu, ale aj ukrajinské, rusínske alebo maďarské piesne.

Som vďačná, že folklór sa rozrastá a mladých milovníkov ľudoviek je viac a viac. Tradičné ľudové hudobné zoskupenie z regiónov z nášho okolia pozostáva z prvých huslí, druhých huslí, kontrabasu, cimbalu a violy alebo akordeónu. Na Slovensku máme mnoho folklórnych slávností, festivalov a vystúpení. Jedno z najznámejších je Východná. Je to najväčší a najstarší folklórny festival na Slovensku. Koná sa prvý júlový víkend. Tento festival sa koná raz do roka.

Je veľmi obľúbeným podujatím pre folkloristov. Mnohí tam chodia na celý víkend stanovať. Mladí ľudia sa medzi sebou spoznávajú a vznikajú nové priateľstvá. Nemôžeme zabudnúť na Heľpu, Detvu, Terchovú alebo Rusínsky festival vo Svidníku. Tu sa stretávajú folkloristi z celého Slovenska. Folklórne súbory chodia minimálne raz do roka na zájazd do zahraničia. Je to zaujímavé v tom, že náš folklór môžeme ukázať vo svete, a my zas môžeme spoznávať niečo nové.

V takomto prípade tiež spoznávame nových ľudí, novú kultúru a prostredie.

Úžasné je to v tom, že ten čas trávite so svojimi priateľmi. Väčšinou sa navštevujú európske krajiny, ale našu kultúru určite zazreli aj v Amerike, Číne alebo v Mexiku. Na Slovensku vznikajú stále aj nové folklórne zoskupenia. Máme aj profesionálne súbory, ktoré sú pre ľudí aj prácou. Pôsobia napríklad v divadlách. Určite mnohí z nás poznajú Zem spieva. Koná sa zvyčajne raz do roka a je to odvysielané v televízii. Ide o zviditeľnenie a prezentáciu folklóru z každého kútika Slovenska. Dokonca aj zo sveta.

Vedeli ste, že slovenské folklórne súbory sú aj v zahraničí? Skupinka Slovákov so zahraničnými ľuďmi, ktorým sa páči naša kultúra, šíria slovenské tance, spevy a ľudové piesne aj mimo Slovenska. Je to napríklad Kanada, Japonsko aj Srbsko. Zabávajú sa našimi tancami a spevmi. Určite ste si kládli otázku kedy je to folklórna skupina a kedy folklórny súbor. Vo folklórnej skupine sa hrajú, tancujú a spievajú tradičné ľudové piesne z danej dediny. Obnovujú históriu svojej obce a nesnažia sa napodobňovať folklór z každého kúta a oblasti

Slovenska. Folklórny súbor šíri folklór aj z ostatných miest alebo oblastí Slovenska. Napríklad Zemplín, Šariš, rusínska oblasť aj rómska kultúra. Určite ste si všimli, že tieto oblasti rozlišujeme aj podľa krojov. Každá sukňa alebo lajblík majú rôzne výšivky. Je veľmi náročné takýto kroj vyrobiť. Preto si to nedovolí každý z nás a nechávame to na profesionálov.

Ako ste na tom s folklórom vy? Myslíte, že je dôležité šíriť to ďalej? Vďaka mladým ľuďom, a ľuďom, ktorí to robili celý život a dobre, naša kultúra ide ďalej. Slováci by nikdy nemali zabudnúť na našu minulosť a históriu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu