Antonio Vivaldi (List)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 316 slov
Počet zobrazení: 294
Tlačení: 32
Uložení: 31

Antonio Vivaldi (List) 

Milý Antonio Vivaldi,

najprv by som sa Ti chcela predstaviť. Volám sa Veronika a dostala som možnosť napísať Ti tento list. Píšem Ti z roku 2021. Je to už 280 rokov, čo nie si v našom svete. Áno, čítaš správne... Už nie si medzi živými, aspoň v našej dimenzii...

Pýtaš sa, čím si si zaslúžil, aby som ti písala list a spomínala na Teba toľko rokov po tvojej smrti? V dnešnej dobe si jedným z najznámejších skladateľov a hudobníkov. Učia sa o Tebe žiaci v školách a tvoju hudbu poznajú na celom svete. Dozvedeli sa o nej ale neskoro. Tvoje skladby boli objavené až v 20. rokoch 20. storočia. Čiže po takmer 180. rokoch od Tvojej smrti... Môžeš si to predstaviť, ako dlho sa o Tvojej tvorbe vôbec nič nevedelo? Neskutočné!

Tebe, Antonio, vďačíme za sólový koncert. Zvýšil si úroveň husľovej techniky, úroveň hrania vo vysokých polohách a tvoje «Štyri ročné obdobia» získali svetovú slávu. Žiaľ opery, ktoré si napísal, nie sú také populárne, ako by si si možno prial.

Okrem tvojej tvorby som ešte veľmi zvedavá na Tvoj život. Vždy ma zaujímalo, ako sa Ti žilo s ryšavými vlasmi v tvojom období. Teraz sa táto farba považuje za jedinečnú - ako to bolo v 18. storočí? Pravdepodobne mi na túto otázku neodpovieš, ale aspoň vieš, že ma to zaujíma.

Bol by si veľmi prekvapený, že v dnešnej dobe je povolanie hudobníka dobre platené na rozdiel od tvojich čias. Niektorí hudobníci sú tak bohatí, že nevedia, ako majú míňať peniaze. Moderná – populárna hudba sa však líši od hudby, ktorá bola blízka Tebe. Vznikli nové žánre, ktoré sa vôbec nepodobajú na klasické.

Lúčim sa s Tebou drahý Antonio.

P.S.: Dávaj si pozor na svoje zdravie a najmä na svoje pľúca. Rok 2021 nie je ľahký kvôli pandémii COVID 19 (je to choroba, ktorá napáda najmä pľúca). Netuším však, či Ťa tá informácia nejako zachráni.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.058 s.
Zavrieť reklamu