Frédéric Chopin (List)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 503 slov
Počet zobrazení: 242
Tlačení: 26
Uložení: 33

Frédéric Chopin (List)

Vážený pán Chopin!

V prvom rade by som sa Vám chcel poďakovať za úžasné dielo, ktoré nám – ľuďom 21. storočia po Vás ostalo. Vďaka Vašej kompozícii môžeme aj v dnešnej dobe okúsiť pokoj a radosť z nádhery, ktorú ponúkajú Vaše skladby. Musím priznať, že som Vašu tvorbu doteraz poznal iba zbežne, no aj to málo, čo som mal možnosť si práve vypočuť, mi podvedome vnútilo žasnúť nad zrelosťou vášho talentu a dokonalou precíznosťou, s akou ste komponovali svoje diela.

Najviac ma zaujali Vaše balady, ktoré okrem majstrovského notového zápisu obsahujú aj veľa takmer hmatateľnej nehy, lásky, ľútosti, nežnosti a mnoho iných pocitov a vlastností súčasne. Mňa ako poslucháča uvádzajú do stavu úplného pokoja, kedy sa nechám celý očariť Vašou hudbou. Verím, že aj tam hore, kam ste sa iste po skončení Vášho krátkeho, no o to plodnejšieho pozemského života dostali, robíte radosť všetkým okolo, spolu s ďalšími velikánmi hudby nášho sveta, medzi ktorých nepochybne patríte. Je mi cťou a sviatkom počúvať Vaše diela a mať možnosť podeliť sa o zážitok z nich aj s inými ľuďmi.

Ďakujem.

Frédéric Chopin (List)

Drahý Frederik,

veľmi nám chýbaš v Poľsku. Ako sa Ti vodí v Paríži? Musí to byť ale úžasné stretnúť sa s Lisztom a Berliozom, mal by si nám o tom nabudúce napísať. Taktiež pozdravuj srdečne Adama. Z Nemecka mi doniesli noviny, v ktorých sa o tebe píše. A samé dobré veci. Ten Schumann Ti urobil obrovskú službu, keď o tebe tak krásne písal. Hoci viem, že ho veľmi rád nemáš.

Musím ťa však vystríhať Fredy, dávaj si pozor na svoje zdravie. Vieš, že večierky v salónoch a hranie po nociach ti nerobí dobre. Keď budeš mať možnosť, odíď aspoň počas víkendov na vidiek, na čerstvý vzduch. Dávaj si aj pozor na francúzsku šľachtu, poznáš to, pánska láska na zajačom chvoste. A po tom, čo sa tam udialo... Ľudia ich majú v zuboch.

PS: Neustále hráme tvoj Minútový valčík a snažíme sa prekonať a zahrať ho za čo najkratší čas...

Frédéric Chopin (List)

Drahý Chopin,

nečakane nás zastihla kríza, s akou sme sa ako ľudstvo dlho nestretli. Zrazu máme na všetko čas a máme byť hlavne doma. Lenže byť doma so sebou nesie veľmi veľkú disciplínu, aby sme nepoľavili, a to najmä v štúdiu a aby sme sa udržiavali duševne vyrovnaní a optimistickí.

Chcem Ti preto napísať, že tvoja hra a koncertovanie mi veľmi chýba. Preto si tvoje koncerty a balady často púšťam. Ty svojou hrou si upokojoval ľudí a dával im odhodlanie a silu nevzdávať sa.

Verím, že aj tvoje skladby pomohli k revolučnému dianiu u Vás v Poľsku. Hoci sám si odišiel a stal si sa emigrantom, nikdy si svoju krajinu nezaprel. Si príkladom pre dnešných ľudí, že sa aj napriek svojmu podkopanému zdraviu snažíš pracovať a komponuješ. Pracuješ na sebe a udivuješ ľudí svojou genialitou. Klavír v tvojom podaní nie je len hudba, ale je to báseň, ba dokonca hymna.

Tvoje nocturná sú úžasné. Spríjemňujú mi prácu. Prostredníctvom nich si dokážem navodiť príjemnú atmosféru. Ďakujem Ti za ne.

S pozdravom

Radoslava 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.011 s.
Zavrieť reklamu