Advent – zvyky a tradície

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 11.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 305 slov
Počet zobrazení: 372
Tlačení: 35
Uložení: 26

Advent – zvyky a tradície

Advent je očakávaním narodenia Ježiša. Je to čas, kedy sa môžeme pripraviť na túto významnú udalosť, ktorú nazývame Vianoce. Slovo advent pochádza z latinského "adventus", čo znamená "príchod". Máme samozrejme na mysli príchod Spasiteľa.

Advent teda chápeme ako prípravu na vianočné sviatky a od jedenásteho storočia ide o nám známe štyri týždne pred 24. decembrom. Pôvodne bol advent časom pôstu a zbožného rozjímania, spoločenská zábava ako tanec, alebo spev bola zakázaná.

Nesmelo sa jesť mäso, povolené bolo len rybie, z čoho vychádza nám všetkým dobre známy zvyk jedávania kapra ku štedrovečernej večeri. Adventný pôst končil s východom prvej hviezdy na Štedrý deň.

Adventný veniec

Zvyk zapaľovať postupne štyri sviečky na adventnom venci, odpočítavajúcou štyri adventné týždne, je dnes rozšírený takmer do všetkých slovenských domácností. Svetlo sviečok symbolizuje príchod Krista. Vence zo zelených rastlín, rovnako ako sviečky, boli zrejme symbolicky používané v Európe už pred príchodom kresťanstva, až v 16. storočí si ho v podobe adventného venca osvojila kresťanská cirkev.

Mikuláš

O Mikulášovi sa nemusíme dlho rozpisovať, v spoločnosti čerta a anjela ho v predvečer jeho sviatku určite aspoň raz za život stretol každý. Mikulášska tradícia vychádza z legendy o svätom Mikulášovi, biskupovi, ktorý žil v 4. storočí v Malej Ázii a preslávil sa svojím zbožným životom a dobročinnosťou. Mikulášska nádielka sa dodržiava vo všetkých slovanských krajinách.

Vianočné pečenie

Adventná doba je tiež časom, kedy sa v mnohých domácnostiach pečie vianočné pečivo, vianočka alebo perníky. Pečenie cukrovinky má svoj pôvod v pohanskej tradícii osláv slnovratu, kedy malo funkciu ochrannú a obradnú. V mnohých rodinách sa počas pečenia koláčov spievajú vianočné koledy.

Stromček

Vianočný stromček má svoj pôvod v zdobení ľudských obydlí čečinou na ochranu pred všetkým zlým. Konáre ihličnatých stromov sa stali symbolom večného života. Zaujímavé je, že prvé vianočné stromčeky boli údajne zavesené za špičku k stropu, neskôr dokonca špičkou dolu.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Vyhľadaj ďalšie študentské práce pre tieto populárne kľúčové slová:

#Mikulas zvyky a tradicie


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu