Rozprávka o rozprávke

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: wanna (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.11.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 347 slov
Počet zobrazení: 466
Tlačení: 78
Uložení: 29

Rozprávka o rozprávke

V detskej izbe na jednej poličke bývala malá rozprávková knižka. Túto knižku už veľmi dlho nikto nečítal. Už dlho nepočula hlas mamy alebo otca dievčatka, ktorej knižka patrila. Bola z toho smutná, niekedy aj nahnevaná, že už nikto nemá o ňu záujem.

Tak sa jedného dňa knižka rozhodla, že si pomieša všetky písmenká. A ako si ich tak miešala, z rozprávky o Jankovi a Marienke vznikla rozprávka o Janke a Marienkovi. Príbeh bol zaujímavý, bolo treba len počkať na chvíľu, kedy sa dievčatku bude rozprávka čítať. A onedlho veľký deň nastal a nový príbeh uzrel svetlo sveta.

Janka a Marienko neboli súrodenci, ale spolužiaci. Chodili spolu do neobyčajnej školy. Oni sa totiž neučili dejepis, chémiu, fyziku... Ak čakáte, že škola vyzerala ako perníková chalúpka, tak to teda nie. Škola bola len zo sladkostí prevažne z cukríkov. Jeden týždeň z gumových, iný zasa z penových a ten ďalší z hašleriek. O druh cukríkov sa starala školníčka Ježibabka.

Deti do školy rady chodili až do dňa, keď v pondelok nastala výmena cukríkov. Janka s Marienkom si to hneď všimli a šepkali si: „My už nechceme hašlerky, veď tento týždeň mali byť medvedíky.“ Niečo sa muselo Ježibabke stať. Tak aj bolo. Uniesla ju jej zlá sestra Babaježi z lízatkovej školy. Chcela, aby jej škola bola tiež taká farebná a sladká, lenže sa jej to nedarilo. Jej lízatká boli čierne a bez chuti, lebo v škole chýbali radosť a úsmev.

Ale zmena nenastala ani po únose cukríkovej Ježibabky. Príčinou nechutných lízatok bola sama Babaježi. Jej smútok, hnev a závisť boli príčinou, že na jej škole mohli byť aj najlepšie sladkosti, pod vplyvom ohovárania a zlosti stratili všetku chuť a pripomínali tie najhorkejšie lieky.

Ako zmeniť školu bez chuti? Babaježi všetko pochopila vtedy, keď za ňou prišla Janka a Marienko a doniesli pre všetkých dobrú náladu a úsmev. Všetci sa radovali, začali sa na seba usmievať a pomáhať si a na škole sa začali objavovať ozajstné sladkosti s vynikajúcou chuťou.

Po prečítaní tejto rozprávky sa knižka dievčatku opäť zapáčila. A čítala ju s rodičmi stále a stále dookola.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu