Vo vlaku (Rozprávanie)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mamicka
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.12.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 354 slov
Počet zobrazení: 459
Tlačení: 30
Uložení: 26

Vo vlaku (Rozprávanie)

Vraj vo vlaku napadnú najlepšie myšlienky. Premýšľam nad tým, ako nám dnešná doba nedáva žiadnu nádej. Len nás väzní. Berie si všetko, ako keby to patrilo len a len jej. Kedysi to však bolo inak, hrávali sme sa von, zvonili na zvončeky, keď sme chceli ísť s kamarátmi von.

A dnes? Dnes stačí poslať SMS-ku alebo správu cez Messenger a sme dohodnutí. Niekto by povedal, že sa to vôbec nedá porovnať, pretože teraz je už iná doba. Áno, je, ale to nemení nič na tom, aby sa takto menili ľudské hodnoty. Ľudia sa spolu nerozprávajú, susedia sa nepoznajú.

Úžasný moment pre mňa bol, keď minulú zimu bola snehová kalamita. Fúha. Úplne iný svet. Neviem, či ste to vnímali tak ako ja teraz. Ľudia odhŕňali svoje autá, a navyše, každý s každým sa rozprával, pomáhali si, požičiavali metličky, roztláčali zapadnuté autá. Nik nenadával na tú hŕbu snehu, práve naopak, ľudia sa smiali a bola to radosť (veru, až na tie cesty).

Mne, ako dvadsaťjeden ročnému človeku, to chýba. Chýba mi to, aké to bolo niekedy iné. Sedím vo vlaku, no dobre, Coldplay na ušiach, ale vnímam okolo mňa množstvo ľudí so smartphonami. Nevedomky sa usmievajú na dotykovú obrazovku. Ba dokonca tomu podľahol ešte aj sprievodca nášho vlaku. Občas zabudne, že už sme na stanici a že ma ísť vypraviť vlak, pretože bez neho sa nepohneme.

Ale zamyslime sa nad tým, aká je vzácnosť, ak niekedy uvidíš v hromadnej doprave niekoho s knihou, alebo ružencom v ruke. Som veľmi rada, že takíto ľudia stále sú. Som vďačná za ľudí, ktorí dokážu zažívať dobrodružstvo aj bez toho, aby si všetko hádzali na Facebook alebo Instagram story (heeeej, viem, aj ja to robím niekedy).

Avšak, každý deň nám ponúka obrovské množstvo zázrakov, príležitostí a možností ako ho žiť (nie prežívať). Je však len na nás či ich zužitkujeme alebo presedíme celé naše vzácne hodiny za elektronikou zbytočne. Čas je vzácnejší ako peniaze. A ak ho premárnime, ďalší na splátky už nedostaneme. My sme tou generáciou, ktorá môže zmeniť svet. My môžeme byť generácia, ktorou to všetko začne. Naučme sa aj my zastávať tie správne hodnoty.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.016 s.
Zavrieť reklamu