Veľké duše majú vôľu, tie malé iba priania a túžby! (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 12.12.2023
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 368 slov
Počet zobrazení: 352
Tlačení: 27
Uložení: 37

Veľké duše majú vôľu, tie malé iba priania a túžby! (Úvaha)

Všetci ľudia majú svoje ciele. Cieľ, ktorý chcú dosiahnuť. Cieľ, ktorý možno zmení ich osud a život! Máme sny, túžby, priania, želania i očakávania. No dôležité je, že ak si ich chceme plniť, musíme preto niečo urobiť! Mali by sme sa snažiť.

Ak budeme len tak nečinne stáť a z hĺbky duše prosiť a zúfať, aby sa nám to vyplnilo, nám nepomôže. To je len hlúposť a zbytočné márnenie a strácanie času. Čas, ktorý sme premrhali čakaním na „niečo“, čo samo od seba neprišlo, sme mohli radšej využiť na prvé kroky smerom k svojim cieľom.

Ľudia často závidia, že niekto druhý dokázal to, čo si zaumienil... No to je i častá chyba ľudí. Oni sa ani len nezamyslia nad tým, čím si človek musel prejsť. Nevedia, koľko si ten človek vytrpel na ceste len preto, aby sa dostal bližšie k svojim snom, zatiaľ čo oni len nečinne stáli a neurobili nič pre svoje šťastie. Možno sa mu len v duši smiali, aký je naivný. No ten naivný človek bol silný a práve on dokázal niečo spraviť pre svoje vlastné šťastie.

Ak si zaumienim, že niečo dokážem, tak vytrvám a urobím to! Život nás skúša a osud nám hádže pod nohy kamene. Z toho vyplýva, že najdôležitejšie je mať silnú, pevnú vôľu a byť naplno odhodlaný zdolať prekážky, prejsť cez strmé cesty, čeliť zradám a zvládnuť pády!

Slabého človeka pád na zem odrovná, no silný, odhodlaný človek si utrie slzy, objaví nádej, postaví sa, usmeje sa a kráča ďalej! Slabý človek, ktorý si svoje sny len sníva a nič pre ne neurobí a neobetuje, nie je schopný bojovať za svoje vlastné šťastie. Jeho šťastie nahradí žiaľ. Jeho úsmev nahradia slzy a jeho sny nahradí hmla. Prečo hmla?

Pretože sen je ako hmla, stačí jeden okamih a rýchlo sa rozplynie. Preto sa nauč usmievať! Kto sa usmieva, dokáže bojovať. A kto bojuje, dokáže vyhrať! Ten, kto vyhrá, má silnú vôľu. A ten kto má silnú vôľu, si dokáže splniť svoj sen! A ak si na ceste za šťastím získal jazvy, tak sa za ne nehanbi! Pretože jazvy sú iba dôkazom toho, že si bol silnejší ako to, čo sa ťa pokúsilo zraniť!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1

Diskusia: Veľké duše majú vôľu, tie malé iba priania a túžby! (Úvaha)

Pridať nový komentár


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu