Škola v minulosti

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: hermina (20)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 06.02.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 379 slov
Počet zobrazení: 296
Tlačení: 20
Uložení: 20

Škola v minulosti

Moja babka začala chodiť do školy v roku 1950. Navštevovala ľudovú školu v Kotešovej. Je to súčasná stará budova. Vtedy bolo otvorených päť ročníkov. Žiaci písali pierkom, ktoré namáčali do atramentu. V triede boli tabule a veľké počítadlo. Žiaci sedeli za dlhými lavicami, kde ich sedelo až päť. Na školskom dvore rástli veľké vŕby, pri ktorých sa deti bicyklovali a cvičili.

Od štvrtej triedy sa učili ruský jazyk. Babku učili: p. učiteľ Ďuriš, p. učiteľka Holosová... Keď deti nevedeli násobilku, dostali „kukučku“, teda palicou po prstoch. Niekedy ostávali žiaci aj „po škole“ a museli sa všetko doučiť. Šiesty až deviaty ročník babka chodila do Základnej školy v Bytči.

Škola v minulosti

Moja babka chodila do Základnej školy v obci Petrovice. Do školy nastúpila ako 6. ročná v roku 1966 a tu chodila od 1. do 5. ročníka, a potom do školy v Kolároviciach.

Škola bola pekná a veľká. Navštevovalo ju veľa žiakov. Predmety mala podobné ako ja,

napr.: slovenčina, matematika, ruština, náboženstvo, krúžky na varenie atď. Do školy do Kolárovíc chodila často pešo, lebo to nebolo tak ďaleko. A ešte mi povedala, že triedny učiteľ chodil často po domoch, či sa deti učia alebo či sa flákajú.

Škola v minulosti

Keď chodil môj otec do školy, učitelia používali telesné aj písomné tresty. Keď si žiak zabudol napísať domácu úlohu alebo vyrušoval, musel písať za trest 50 až 100 krát vetu – „neurobil som si domácu úlohu“ alebo „nebudem vyrušovať.“ Keď rozbil okno alebo ináč poškodil školský majetok, dostal palicou alebo pravítkom, a niekedy si predvolali do školy aj jeho rodičov.

Škola v minulosti

V minulosti neboli v škole počítače, všetko sa vyučovalo z učebníc. Mali veľa učenia a na prírodopis chodievali vonku, ak nepršalo. V škole neboli telocvične, preto sa cvičilo vonku, ale keď pršalo alebo snežilo, cvičili na chodbe. V triedach sa kúrilo v kachliach. V nižších ročníkoch kládli drevo učitelia, vo vyšších už aj žiaci.

Každý rok učitelia nacvičovali s deťmi divadlo a potom. V škole mali aj spevácky zbor, s ktorým vystupovali na rôznych podujatiach. Spievali ľudové piesne. Venovali sa aj prácam v záhrade. Sadili kvety a pestovali zeleninu. Tiež existoval predmet o varení a práce v dielni.

Cez zimu sa chodili lyžovať. Starší a zdatnejší lyžiari chodili aj na preteky. Žiaci mali rešpekt pred učiteľmi.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.017 s.
Zavrieť reklamu