Dopad počítačových hier na dnešnú mládež

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.02.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 410 slov
Počet zobrazení: 293
Tlačení: 19
Uložení: 16

Dopad počítačových hier na dnešnú mládež

V posledných 15-tich rokoch máme možnosť sledovať vznik nového fenoménu – počítačových hier. Na začiatku to bolo len zopár automatov v amerických herniach. Interaktívne programy, ktoré hrávalo len niekoľko ľudí, ktorých prestal baviť biliard alebo stolný futbal, sa rozrástli do celosvetového obchodu s ročným mnohomiliardovým obratom.

Začiatky tohto fenoménu neboli veľmi podobné so začiatkami iných fenoménov. Nenastal veľký boom, žiadny spoločenský ošiaľ, len pomerne pomalé získavanie si popularity, závislé od pokroku vedy a techniky. Prešiel pomerne dlhý čas, kým sa počítačové hry stali neoddeliteľnou súčasťou života nielen mladých ľudí na celom svete.

Počítačové hry sprostredkujú pre človeka, ktorý ich hrá, asi ten najintenzívnejší zážitok zo všetkých podobných typov zábavy. Dávajú človeku pocit, akoby práve on bol ich hrdinom, hlavnou postavou, s rôznymi či už nadprirodzenými alebo inými schopnosťami. Dávajú mu možnosť aspoň na istý čas opustiť realitu a stráviť čas vo svete ktorý je pre nich príjemnejší, zaujímavejší a bezpečnejší ako ten skutočný.

Problém nastáva vtedy, keď človek začne zabúdať na realitu a upne sa na fiktívny svet vo svojej hre. Mladí ľudia sú na takéto úteky z reality náchylnejší pravdepodobne pre ich ovplyvniteľnosť a v niektorých prípadoch je na príčine aj problematické dospievanie. Svoje problémy sa snažia riešiť útekom zo sveta, ktorý im nepripadá veľmi príjemný.

Závislosť na počítačových hrách môže mať aj oveľa prozaickejšiu príčinu. Jednoducho to dotyčného baví. Ale opäť nastáva problém – ak človek nedokáže odhadnúť hranicu medzi občasným odreagovaním sa a závislosťou. Nie je ťažké nájsť prípady, keď závislý hráč strávil pred monitorom aj 12 hodín, prerušovaných len uspokojovaním svojich najzákladnejších potrieb, pričom úplne zabúdal na hygienu alebo spoločenské potreby.

V poslednom čase sa v počítačových hrách stáva veľmi populárnou ich podskupina – online hry. Ľudia hrávajúci tieto hry sú ešte viac náchylní na ignorovanie reálneho sveta, pretože pomocou internetu sa spájajú s ostatnými hráčmi hry a vytvárajú fungujúcu komunitu vo fiktívnom svete. Časom si môže hráč online hry vytvoriť až takú závislosť, že hra začne ovplyvňovať vo veľkej miere aj skutočný život. Začnú si organizovať svoj život tak, aby sa podriadil a prispôsobil hre.

Ako som na začiatku povedal, počítačové hry sa stali neoddeliteľnou súčasťou života dnešnej spoločnosti. Poskytujú ľuďom nový rozmer stále intenzívnejšej zábavy. Do budúcnosti s nimi treba určite rátať a treba rátať aj s jedincami, ktorí to budú s nimi trochu alebo viac preháňať. Myslím si, že drvivá väčšina ľudí má dostatočne vyvinutý zdravý rozum a problém závislosti na počítačových hrách by som nebral veľmi tragicky.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.015 s.
Zavrieť reklamu