Ja a moje modely

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: queen (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 09.02.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 543 slov
Počet zobrazení: 185
Tlačení: 17
Uložení: 18

Ja a moje modely

Moja veľká vášeň sa začala v roku 1999 a bola mojím druhým životným zlomom, po zlome z roku 1996. Vtedy som sa začal zaujímať o autá a začala sa budovať moja veľká automobilová zbierka, ktorá dnes, takmer po 10 rokoch, obsahuje 950 modelov v mierkach 1:18 a 1:24. Ich ceny začínajú na hranici 250 Sk a končia pri horibilnej čiastke 15 000 Sk. Toľko som zaplatil za Bugatti Veyron v mierke 1:18 od výrobcu Auto Art.

V mojej zbierke prevažujú modely v mierke 1:24 hlavne kvôli ich nižšej finančnej náročnosti a v niektorých prípadoch aj vyššej úrovni vypracovanosti. Mojím najobľúbenejším kúskom je momentálne Audi A8 z roku 2002 v mierke 1:24 od výrobcu Maisto, ktoré sa mi podarilo získať v roku 2005 a dal som zaň 329 Sk.

Je to špičkové auto, a hlavne je to Audi, čo je moja najobľúbenejšia značka automobilov. Táto automobilka má aj najväčšie zastúpenie v mojom automobilovom regáli. Ešte síce neobsahuje všetky modely tejto značky, ale 56 modelov z jednej značky, to nie je na zahodenie, vzhľadom na to, ako si dávam na budovaní svojej zbierky záležať.

Zbierka sa budovala pomaly a postupne a sú v nej kúsky, ktoré mi dlhú dobu unikali. Unikátom medzi takýmito kúskami je jednoznačne Škoda Fabia WRC 2003 v mierke 1:18 od výrobcu Solido, ktorú som prostredníctvom internetu a cez známych zháňal rekordných 5 rokov!

Po piatich rokoch a 47 pokusoch na jej získanie som sa náhodou dostal k výsledku a keď som ju konečne držal v rukách, bol som neskutočne šťastný, lebo som si myslel, že ju nikdy nezoženiem alebo, že bude drahá. Nakoniec som dal za ňu len smiešnych 500 Sk, čo bolo pre mňa príjemným prekvapením. Teraz je už konečne položená v regáli s poradovým číslom 796.

Každý model sa po príchode do regálu označí poradovým číslom. Momentálne posledným evidovaným kúskom je Audi A6 z roku 2004 od výrobcu Cararama v mierke 1:24.

Aj keď je zbierka už veľmi rozvinutá vzhľadom na počet vozov, sú v nej ešte medzery a v budúcnosti mám v pláne rozšíriť ju o modely zo športových divízií prémiových značiek ako sú Audi, Mercedes-Benz a BMW. V prvom prípade je to divízia modelov S a RS, v tom druhom sú to modely označené trojicou písmen AMG a v treťom prípade modely charakterizuje písmeno M. Ich počet v ponukách výrobcov modelov začína stúpať a ja za týmto trendom trochu zaostávam. Mám ešte zopár autových snov a chcem, aby mi parkovali na regáli.

Teraz sa v poslednej dobe budovanie zbierky trochu spomalilo, lebo nie je dosť peňazí, čo výrazne ovplyvnila aj finančná kríza a sú tu aj problémy, ktoré sa snažím uzavrieť už pekných pár rokov, čiže aj toto vplýva na stav nachádzajúci sa na regáli.

Stále sa objaví niekto, kto chce po mne tento koníček zopakovať. Upozorním ho na to, že ide o mimoriadne finančne náročný koníček vzhľadom na to, že modely sami osebe nejaké lacné nie sú, ale i tak začne modely zbierať.

Teraz si bránim svoju ťažko vybudovanú zbierku a pokračujem v jej zveľaďovaní – chcem totiž prekonať najväčšieho zberateľa modelov áut, ktorým je Arab Suhail Mohd Al-Zarooni, ktorého zbierka činí 3600 modelov. Verím, že sa mi ho v budúcnosti podarí predbehnúť.

Nech žije Audi quattro!

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.041 s.
Zavrieť reklamu