Slovenské ročné obdobia

Slovenské ročné obdobia

Príroda ku mne prehovorila. Prehovorila šumením lístia znejúceho ako rozbubnované perkusie. No niečo ma vyrušilo. Bol to synchronizovaný prelet operencov.

Sychravý vietor sa dostal do môjho zorného poľa. Spolu z ľahkými kvapôčkami vody vykonávali rôzne tanečné kreácie. Niektoré ovečky na nebi sčerneli. Naplnili sa dažďom a občasne ich veterný valach jemnučko dojí.

Pred zimou stromy obnaží mráz. Celé zahanbené začnú slziť živicové slzy. Jeseň sa dala do pohybu, zostrojila naturálnu mašinku s nádychom chladu a mrazu.

V zime zhora padajú husie pierka. Ako deti sme ich chytali na jazyk. Dnes to robíme sotvakedy. Rozjímame a spomíname na to dieťa, ktorým sme boli. Znovu sa ním stávame. Dostávame darčeky a oslavujeme každý deň chvíle nevinnosti. Sánkujeme "rýchlo a zbesilo" ako dieťa. Miestami ulietame spomienkami do zlatistého leta. Dali by sme zaň všetko.

Vzápätí dvere vyrazí nekontrolovaná jednotka J.A.R. Zlikviduje všetku tu snežnú inváziu snehuliakov a ľadových iglu svojimi hrejivými rukami. Tie do nás poriadne sem-tam kopnú aj v podobe chladných rúk a rýchlo nás spamätajú.

Uctíme si smrť mesiáša a páni si zarobia poriadne peniaze. Postavia sa máje na znak lásky a jedným otočením zošúverenej knihy rokopisca nás napadnú horúčavy plné slnka, bazénov, plaviek, nanukov a spomienok na zimu.

Jednoducho, leto je leto. Slnko neskoro zaspáva a v rádiách znejú momentálne slnkom prehriate hity. Všetci sú veselí, bezstarostní a deti dávno zabudli na školu. Cez prázdniny im povinnosti zaspali ako Šípková Ruženka a odlietajúce prvé lastovičky ich svojim bozkom znovu zobúdzajú.

Aj napriek kombinácie zlého či dobrého v našom kraji je príroda tá najkrajšia tu na Slovensku. Milujem to zvučanie lesných víl v mojich ušiach a ich láskavé volanie. Som hrdý, že som Slovák.

Zones.sk – Zóny pre každého študenta
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/32947-slovenske-rocne-obdobia/