Zóny pre každého študenta

„Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.“ Albert Einstein (Úvaha)

„Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale to, čo dokážeš v živote.“ Albert Einstein (Úvaha)

Ako študenti neustále počúvame otázky typu: „Ako v škole? Už máš po písomke? Akú známku si dostal/a ?“ A potom máme ďalšie otázky, ktoré počúvame od rodičov každý deň, ako napríklad: „Päťka z fyziky? To mi vysvetli. Učíš sa? Úlohy máš hotové? Ako to, že nemáte žiadne úlohy?“

Všetci však dobre vieme, že známky alebo aj škola sú len odrazovými mostíkmi na ceste do života.

Veď kto sa nás v zamestnaní bude pýtať, akú známku sme dostali na vysvedčení v treťom ročníku z matematiky na strednej škole? Kto si to má pamätať? Nikoho to nebude zaujímať. Život totiž nie je len o škole. Áno, škola nám ponúka základné vzdelanie do života, no škola života je niečo úplne iné. Škola života nás pripravuje na realitu sveta, do ktorého patríme.

Tak ako povedal Albert Einstein: „Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale čo dokážeš v živote.“ Aj keď sme možno boli v škole najlepší, v budúcnosti, napríklad v zamestnaní, už najlepší byť nemusíte. Tam nikoho nebudú zaujímať naše známky. Tam ich bude zaujímať náš výkon, a teda im bude jedno, či sme na základnej alebo strednej škole mali samé jednotky.

Na škole nám nevytvoria názor o svete, politike, ekonomike. Áno, uvedú nás do obrazu, ponúknu nám inšpiráciu, aby sme vedeli, ako to prebieha vo svete, no vytvoriť si názor, to už je na nás. Takisto naše správanie. Škola tu nie je nato, aby nás vychovávala, škola tu je nato, aby nás naučila počítať, písať, čítať, poskytovala nám vedomosti z každej sféry alebo oblasti života.

Takže, akonáhle zatvoríme brány školy, či už s maturitným vysvedčením alebo s diplomom, začíname odznova. Už nikto nebude vedieť, kým sme, kým mu neukážeme našu prácu. Kým niečo nevybudujeme. Kým nedokážeme, akí sme. V živote treba ukázať, ako sme nápomocní, priateľskí, pracovití, ako si stojíme za slovom a že po nás bude vždy kvalitná práca. Podľa toho nás ľudia začnú súdiť. Nie podľa toho, že sme mali čisté vysvedčenie celé naše štúdium.

„Nie je dôležité, čo si dokázal v škole, ale čo dokážeš v živote.“

Vzdelanie je potrebné. To je pravda, ale aj Alberta Einsteina vyhodili zo školy z dôvodu zlých známok. No nevysvetlili mu, ako funguje život, ako sa presláviť. Na to musel prísť sám. Tak ako aj my. Preto sa musíme snažiť, aby sme boli stále sami sebou, nepretvarovali sa a život si pre nás pripraví cestu, aká bude najlepšia.

Možno medzi nami sedí umelec, ktorý nepotrebuje vedieť matematiku.

Je tu budúci podnikateľ, ktorého nezaujíma dejepis alebo anglická literatúra.

Je tam hudobník, ktorý nepotrebuje vedieť chemické značky.

Je tam športovec, pre ktorého je fyzická kondícia dôležitejšia, než fyzika... ako škola.

Ak dostávate skvelé známky, výborne! Ale ak nie, nesúďte sa podľa toho. Je to v poriadku, je to len test! V živote vás čakajú oveľa väčšie veci. A jeden test alebo zlá známka vám nezoberú vaše talenty a sny. Tých päť čísel nás sprevádza celé detstvo a ovplyvňujú formovanie našej osobnosti. Tie čísla rozhodujú o tom, či naše detstvo bude šťastné alebo stresujúce. Čísla, na základe ktorých si vytvárame obraz o sebe. Sú to čísla, ktoré by mali vyjadrovať naše schopnosti, motiváciu, prácu. Čísla, ktoré motivujú aj demotivujú. Čísla, ktorými môžeme sklamať a nazlostiť.

A potom príde život. Zistíme, že v živote nestačí zdvihnúť ruku, prihlásiť sa a dostať jednotku. Budeme oceňovaní podľa našich skutočných schopností. My sami si určíme, čím v živote budeme a čo dosiahneme.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/33176-nie-je-dolezite-co-si-dokazal-v-skole-ale-to-co-dokazes-v-zivote-albert-einstein-uvaha/