Čo je spravodlivosť? A existuje vôbec? (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: barbaarka (15)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 13.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 300 slov
Počet zobrazení: 182
Tlačení: 27
Uložení: 17

Čo je spravodlivosť? A existuje vôbec? (Úvaha)

Existuje naozaj spravodlivosť alebo je to len prázdny pojem vyslovovaný v úmysle, že sa oň jedná?

Myslím, že na túto otázku by sme odpoveď hľadali márne. Pravdepodobnosť, že by sa všetci zhodli na jednotnom názore je viac ako mizivá. A to z logického dôvodu. Spravodlivosť je relatívny pojem, a preto je diskutabilné či naozaj existuje.

Asi väčšina ľudí si pri slove „spravodlivosť“ predstaví súdy, ale častokrát to sú práve oni, pri ktorých máme pocit, že náš systém nemá so spravodlivosťou nič spoločné. Myslím si však, že vo veľa prípadoch sa nedá docieliť, aby boli obe strany spokojné. Takže otázka znie:

„Existuje?

Ak sa pozrieme spätne do minulosti, spravodlivosť ľudia vnímali zrejme úplne inak, resp. obchádzala tých, ktorí ju uzákoňovali. Predstavme si napr. postavenie ženy v spoločnosti.

Polygamia, neprávo voliť, neprávo na rovnakú váhu názoru, nižšie platy, neprávo podieľať sa na chode politických záležitostí a ďalšie nemali so spravodlivosťou pravdepodobne nič

spoločné. Ale aj taká náboženská sloboda. Práve cirkev bola hlavným dôvodom vojen, čo je naozaj smutné, keďže práve viera by mala byť tým, čo nás posilňuje ako bytosť v každom smere. A ubližovať preto, že neverím v niečo, v čom ten druhý je v rozpore s morálkou.

Každý človek sa predsa narodil a prišiel na tento svet rovnakým spôsobom a je jeho rovnako dôležitou súčasťou. Síce situácia ohľadom toho sa v súčasnosti zmenila, do teraz však ostala v pôvodnom stave sčasti v niektorých krajinách.

Môj osobný názor nespočíva v akýchkoľvek prešpekulovaných poučkách o spravodlivosti, ale jednoducho vo viere v to, že všetko je presne tak, ako má byť, a že sa všetko zle, ale

rovnako aj dobré človeku vráti, ale možno iným spôsobom, ako by čakal. Preto by sme sa mali na našej životnej ceste riadiť týmto mottom: „Buď presne takým človekom, akého by si chcel raz stretnúť.“

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu