Stretnutie s minulosťou

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: tomasik (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 14.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 385 slov
Počet zobrazení: 151
Tlačení: 17
Uložení: 19

Stretnutie s minulosťou

Obec Uhrovec sa nachádza v malebnej dolinke, ktorá je obkolesená zo všetkých strán horami. Tu sa nachádza rodný dom jazykovedca, politika, básnika a novinára Ľudovíta Štúra.

Víta nás na bielo natretá chalúpka s dvoma malými otvorenými okienkami, ktoré pozorne sledujú pricházajúcich návštevníkov, teda nás. Zatváram oči a cítim, ako ma okná vťahujú do minulosti a nachádzam sa v 19. storočí.

Malé okienka obecnej školy sú otvorené dokorán a v nich trónia vysoké sýtočervené muškáty pani Štúrovej. Je počuť iba jemný bzukot usilovných včeličiek. V malej triede za dlhými drevenými lavicami sedia žiaci rôzneho veku a niečo píšu grifľom na malé tabuľky.

Medzi nimi sa dôstojne prechádza pán rechtor Samuel Štúr. Je vyššej postavy a jeho podlhovastá tvár má prísny výzor. Keď sa chcem pozrieť bližšie, čo žiaci píšu, zaznie školský zvonček. Vyučovanie sa skončilo, žiaci potichu opúšťajú triedu a vychádzajú na dvor. Až teraz je počuť smiech, pokrikovanie a behom sa púšťajú po dvore k bránke.

Medzi nimi je i desaťročný štíhly tmavovlasý chlapec pekného výzoru. Je to Ľudovít. Má oblečené krátke nohavice gaštanovej farby a bielu košeľu. Pri bránke sa rozlúči s deťmi a zatvorí ju na haspru. Na chvíľu si sadá na svoje obľúbené miesto pod starú košatú lipu. Tá mu v tento horúci deň poskytuje príjemný chládok. Dvor stíchol, len listy ševelia svoju zádumčivú pieseň a z domu k nemu dolieha tichý matkin spev. Ľudovít miluje takéto chvíle a myšlienky sa mu roja v hlave:

Len si vetry povievajte a listami šepotajte,

jak je milo, jak je voľno, jak je dobre, jak pokojno!

Zrazu zafúkal vietor, okná sa s buchotom zavreli ale moje stretnutie s minulosťou pokračuje. Nachádzam sa v prvej polovici 20. storočia.

V oknách trónia opäť muškáty. Sú vysoké a sýtočervené, ale teraz patria pani Dubčekovej. Predzáhradka je plná kvetín a lipa svojou vôňou láka usilovné včeličky. V otvorených dverách sa objaví chlapča.

Je to štíhly desaťročný chlapec a jeho svetlé vlasy nezbedne poskakujú sem – tam.

Jeho meno je Alexander, ale všetci ho volajú Saša. Zametie podstienok, skontroluje malé kuriatka a húsatká a už beží hore neveľkým kopcom okolo ošarpaného kaštieľa za skupinou chlapcov.

Na pasienku za dedinou sa bude konať veľký futbalový turnaj a on nechce chýbať.

Stratil sa mi z dohľadu a ...

Moje stretnutie s minulosťou sa skončilo. Som opäť v 21. storočí a exkurzia začína...

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu