Prečo jem slovenské potraviny?

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: ursula (22)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 27.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 274 slov
Počet zobrazení: 132
Tlačení: 14
Uložení: 18

Prečo jem slovenské potraviny?

Keď sa ľudí opýtate, ktoré potraviny sú podľa nich najchutnejšie a najzdravšie, väčšina z nich by isto odpovedala: „No predsa tie od nás, zo Slovenska!“ Je o iba obyčajné klišé alebo sa táto veta stále viac stáva domáca aj v našej krajine? To ukáže až budúcnosť.

Ale prečo?! Mnohí si položia otázku: „Prečo v reklamách z Kauflandu toľko básnia o potravinách zo Slovenska? Veď aj iné krajiny pestujú tie isté plodiny ako my a niektoré dokonca vo väčšom množstve!“ To áno. Vezmime si napríklad také Nemecko. Má viac úrodnejšej pôdy a aj o rastliny sa tam príkladne starajú. Nemusí to ale znamenať, že potraviny vyrobené z takýchto plodín chutia lepšie.

Prečo sa teda ja rozhodnem v obchode pre kúpu slovenských potravín? Pretože viem, že boli vypestované a vyrobené na našom nádhernom Slovensku a ja budem na seba hrdý. Je

to niečo podobné ako naša hymna. Prečo by sme mali byť hrdí na štátnu hymnu? Aj iné krajiny majú predsa svoje hymny! Možno dlhšie, možno krajšie a melodickejšie. Ale vždy je každá jedinečný a výnimočný originál. A tak je to aj s potravinami.

Vezmime si napríklad takú uhorku zo Slovenska a uhorku z Francúzka. Obidve si môžu byť podobné farbou alebo chuťou, no môžu sa aj týmito vlastnosťami navzájom odlišovať. Môžu byť pestované v rovnakej pôde, pomocou rovnakých technológii a predsa budú iné. Pre hrdých Francúzov budú tie naj isto-iste ich domáce a pre nás by to nemalo byť tiež inak.

Ak si budem mať ja ako spotrebiteľ naďalej môcť vybrať, vždy si zvolím slovenské potraviny. K rovnakému postoju sa budem snažiť viesť aj príbuzných a v budúcnosti snáď aj svoje deti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.022 s.
Zavrieť reklamu