Zóny pre každého študenta

Nebezpečný karamelový sen (Rozprávanie)

Nebezpečný karamelový sen (Rozprávanie)

Bolo raz mestečko, kde žili ľudia šťastne a spokojne, kým ich nezačala ohrozovaťkaramelová sopka. Ľudia sa obávali, že sopka vybuchne a karamel zalepí všetky domy, ulice, zvieratá aj ľudí. Najstarší muži z mesta našli v kronikách, spôsob ako sopku upokojiťa zabrániťkaramelovej katastrofe.

Mali nájsťv lese záhad obra, ktorý zje všetok karamel a sopka po výbuchu vypustí len omamnú sladkú vôňu a vôkol budú padaťkaramelové cukríky a lízanky. Obra však mohol do mestečka priviezťlen najchutnejší karamelový koláč, na ktorý by sa obor ulakomil.

Obyvatelia zistili, že v meste nikto nepozná recept na karamel. Najodvážnejší mládenci sa rozhodli vybraťdo sveta hľadaťkaramelovú cukrárku. Dookola však vždy narazili len na cukrárne s koláčmi a tortami plnenými šľahačkou, džemom, pudingom a o karamelkách nik nepočul. Po dlhom putovaní sa dostal syn kováča do cukrového kráľovstva a zamestnal sa v hradnej kuchyni.

Popri umývaní riadu a čistení dlážky, neraz pozoroval cukrárky pri pečení koláčov a potajomky nazeral do kuchárskych kníh. Jedného dňa, keďsa na hrade chystala veľká oslava, mu dali ochutnaťzo všetkých dobrôt. Vtedy zistil, že väčšina sladkostí je z karamelu. V noci sa vybral do kuchyne a ukradol kuchárske knihy.

Ozlomkrky bežal do rodného mesta a zvolal všetky dievčiny. Každá musela upiecťkaramelovú dobrotu podľa receptu z kuchárskych kníh. Po karamelovej súťaži vybrali najchutnejší koláč, ktorý musela dievčina upiecťpre obra. Kováčov syn zaniesol koláčdo lesa záhad, kde ho nechal a čakal. Obor sladkosťzacítil a vybral sa za vôňou.

Keďsi pochutil, kováčov syna sa pred neho postavil a povedal mu, že ak pôjde s ním dostane oveľa viac karamelu, ako si vie predstaviť. Obrovi nebolo viac treba a šiel s kováčovým synom k sopke, z ktorej sa už pomaly vylieval karamel. Obrovi sa zbehli sliny, odtrhol strom, ktorým karamel v sopke premiešal. Vytrhol sopku zo zeme a karamel vypil. Potom sopku usadil späťna miesto. Horúci karamel hneďzmenil obra na karamelovú sochu.

Obyvatelia mesta sa potešili, že sa zbavili nebezpečnej sopky aj pažravého obra a na pamiatku im ostal recept na najchutnejší karamelový koláč.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/33331-nebezpecny-karamelovy-sen-rozpravanie/