Zóny pre každého študenta

Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal, prežije iba jeden deň.

Človek, ktorý číta, prežije tisíc životov, kým zomrie. Človek, ktorý nikdy nečítal, prežije iba jeden deň.

V súčasnosti sa prijímanie masmediálnych informácií stalo nielen jedným z kritérií životnej úrovne a kvality života, ale dokonca priamo psychickou nevyhnutnosťou moderného človeka. Je pravdou, že na jednej strane síce nesporne obohacujú náš život, rozširujú obzory a slovom i obrazom sprostredkovávajú udalosti a zážitky z najrôznejších kútov celého sveta.

Na druhej strane však narušujú človeku denný rytmus, ochudobňujú ho o spánok a odpočinok a prispievajú k pasívnemu a konzumnému životnému štýlu. Mladá generácia stále viac dáva prednosť sledovaniu filmov, počítačovým hrám. Pomaly zabúdame, čo znamená držať v ruke tlačenú knihu.

Pritom čítanie kníh je nevyhnutné pre mladých ľudí rovnako, ako to bolo napríklad pred dvadsiatimi rokmi. Čo takto zabudnúť na postmodernú dobu a vrátiť sa na krátky čas do minulosti? Zaspomínať si a prežívať dobrodružstvá s obľúbenými hrdinami príbehov?

Veď kniha nás sprevádza už od kolísky. Rodičia nám čítali a ukazovali obrázky, ktoré nás učili hovoriť. Len čo sme vedeli trochu lepšie čítať, siahli sme po peknej rozprávkovej knižke, chlapci si predstavovali, že sú tí hrdinovia, ktorí musia zabiť deväťhlavého draka, aby zachránili krásnu princeznú a dievčatá sa hrali na princezné a predstavovali si, že po nich príde princ na bielom koni.

Knihy nás prenášajú do iného sveta, ktorý síce nie je často reálny, ale zato nám umožňuje snívať aj s otvorenými očami. Prečo to krásne zrazu chceme zaho-diť? Urobme radosť svojim blízkym a darujme im pod stromček vzácny darček – „knihu“.

Zones.sk – Najväčší študentský portál
https://www.zones.sk/studentske-prace/slohove-prace/33410-clovek-ktory-cita-prezije-tisic-zivotov-kym-zomrie-clovek-ktory-nikdy-necital-prezije-iba-jeden-den/