Kultúrne podoby Slovenska

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: mirka2
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.03.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 387 slov
Počet zobrazení: 233
Tlačení: 14
Uložení: 15

Kultúrne podoby Slovenska

Hrady, zámky, jaskyne, skanzeny. Slovensko je posiate mnohými týmito cennými pamiatkami. Spoznávame ich nielen my Slováci, ale i cudzinci. Všetci chceme spoznať život ľudí, ktorí tu žili a ako sa menil spôsob života. Je na nás, aby tieto pamiatky ostali aj po nás. Veď aj ďalšie pokolenie bude chcieť spoznať život svojich predkov.

Kultúrne podoby Slovenska

Fašiangy sú jedny z najkrajších období, ktoré má svoje korene v minulosti. Sú to sviatky hojného jedenia a tancovania. Ľudia sa často zabávajú do skorého rána. Chodia oblečení v krojoch a nakoniec dávajú všetkým na známosť, že nastáva pôst.

Pochovávajú basu, aby sa nikto už nemohol veseliť. Kresťania sa pôstom pripravujú na Veľkú noc. Potom znova príde hojnosť, ale ľudia si najprv svätia košíky plné dobrôt.

A u nás medzi zvláštnosti patrí „hrudka“ , ktorú len málokde pripravujú, takže toto jedlo je naša tradícia. Vtedy sa pred Veľkou nocou v našej dedine koná súťaž o najkrajšiu kraslicu. Stretávajú sa tu ženy, ktoré svojimi šikovnými rukami vedia ozdobiť vajíčka rôznymi spôsobmi. Sú oblečené v krojoch a spievajú a tancujú. Aj tento zvyk pochádza od našich predkov.

Kultúrne podoby Slovenska

Bývam v Kečkovciach. Z rozprávania viem, že neďaleko našej dedinky sa nachádzala dedina Kuchtovce. Boli tam drevené domčeky, ktoré previezli do skanzenu vo Svidníku. Dnes nám približujú život našich predkov. Aj dnes môžeme vidieť, ako naši predkovia žili a čím sa zaoberali.

Kultúrne podoby Slovenska

Slovensko leží v srdci Európy. Je to síce malá krajina, ale je bohatá na kultúrne pamiatky. Mnohé pamiatky po predkoch nám pripomínajú už iba skanzeny alebo múzeá. Ďalšie sa snažíme pripomenúť si v podobe festivalov, dodržiavaním tradícií alebo inými slávnosťami.

Po celom Slovensku pracujú súbory, ktoré si spevom a tancom pripomínajú tieto zvyky, nacvičujú predstavenia, organizujú súťaže. Mnohé kultúrne pamiatky sú zapísané v UNESCO ako chránené kultúrne pamiatky. V našom kraji medzi tieto chránené pamiatky patria drevené kostolíky. 

Veľa sa o histórii a živote našich prarodičov dozvieme zo skanzenov. Slovensko je súčasťou Európskej únie, ktorú tvorí 27 štátov. Každý štát sa vyvíjal odlišne, má svoju minulosť, svoje tradície, aj keď teraz píšeme spoločnú históriu ako Európska únia. Na našej škole sa organizuje Európsky deň, kde sa oboznamujeme s týmito krajinami.

Ak chceme, aby sa naše pamiatky zachovali, musíme sa o ne starať, nie ich ničiť. Pamiatky by sa mali zachovať nielen preto, aby siichmohlipozrieťajďalšiepokolenia,aleajpreto,abysa nimi mohlo Slovensko naďalej pýšiť.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.019 s.
Zavrieť reklamu