Ako správne zvládnuť stres (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: verca123
Typ práce: Ostatné
Dátum: 08.04.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 547 slov
Počet zobrazení: 222
Tlačení: 15
Uložení: 15

Ako správne zvládnuť stres (Úvaha)

Stres. Šelma 21. storočia, ktorá striehne na ľudí na každom kroku. Šelma, ktorá neľútostne nahlodáva našu psychiku, ale i zdravie. Všetci vieme, že sa jej treba ubrániť. Ale vieme aj ako ?

Ja osobne si myslím, že prvým krokom k jeho zvládnutiu je už samotný fakt, že si jeho zhubný vplyv uvedomujeme. Už nás viac nebaví vstávať každé ráno s kruhmi pod očami, pobehovať neustále sem – tam, načúvať fidlikantom v našom žalúdku, pretože sa jednoducho nie je kedy najesť. Sama takúto situáciu dobre poznám. Práve preto viem, že je nevyhnutné dostať stres pod našu kontrolu. Nesmieme dovoliť, aby stal naším pánom.

Existujú rôzne teórie o tom, ako zvládnuť stres. Touto témou sa zaoberá mnoho vedcov, lekárov, psychológov... Je známe, že stres spôsobujú vysoké nároky kladené na človeka ako v škole, tak aj v práci či v každodennom živote ako takom. Znalci problému tvrdia, že musíme byť dostatočne silní na boj proti nášmu úhlavnému nepriateľovi. Ale kde vziať tú silu ? Nestačí mávnuť čarovným prútikom, ba ani pobozkať začarovanú ropuchu. Ponorme sa každý do svojho vnútra a napime sa zo studne našej duše. Studne pokoja, harmónie a poznania. Nikde inde, len tu nájdeme odpoveď na našu otázku. Dnes si už aj trúfam povedať, že som odpoveď našla.

Možno sa mýlim, ale pre mňa je kľúčovým riešením pozitívne myslenie. Som viac – menej presvedčená, že stačí, ak prehodnotíme naše hodnoty a priority. Koľkokrát sme si už mysleli, že sa blíži koniec sveta ? Koľkokrát sme prepadli pocitu zúfalstva a skoro sme sa pustili do plaču ? A koľkokrát sme vyronili slzu ? A predsa nie je všetko nie je také zlé, ako sa zdá. Nakoniec sa predsa len ten povestný lúč svetla prediera zamračenou oblohou. Ak nás aj omína takýto priam arktický smútok, zamyslime sa, prečo to všetko. Pre peniaze ? Pre kariéru?

Sú oveľa dôležitejšie veci ! Rodina, priatelia, zdravie a láska. Veď čo sa stane, keď sa nám niečo stopercentne nepodarí ? Alebo ak sa pomýlime ? Svet sa nezrúti ! A ako raz povedal jeden múdry muž: ,,Nie je hanbou potknúť sa, ale nepokúsiť sa znova vstať.“

Kladný postoj k životu je neomylne správna cesta k prekonávaniu stresu, nie je však jediná. Venujme sa napríklad nášmu obľúbenému športu či záľube. Na chvíľu tak odbremeníme našu myseľ od starostí. Pri primeranej fyzickej aktivite získa naše telo väčšiu odolnosť voči únave a chorobám, čo nám určite pomôže zvládať vysokú záťaž. Na mieste je bezpochyby stará grécka filozofia, ktorá hovorí, že v zdravom tele je aj zdravý duch.

V neposlednom rade je dôležité nájsť si čas pre priateľov. Veď kto, ak nie oni, nám poskytnú toľko radosti a rozptýlenia ? Nezabúdajme ani na naše lásky, na partnerov ... Práve z ich lásky môžeme načerpať zdravú životnú energiu. Neuprednostňujme prácu pred ľuďmi, ktorých skutočne milujeme. Urobme ich šťastnými a ich šťastie nám bude oporou. Pokúsme sa prestať sťažovať a začať konať s láskou. Tá nám totiž umožní rozprestrieť krídla a letieť.

Zaľúbme sa do života a pri spomienke na chvíle strávené s priateľmi či rodinou nebude mať stres žiadnu šancu. Tento svet je ako džungľa, stres – šelma v nej. Ale my voči nemu nie sme bezbranní. Všetky zbrane, ktoré potrebujeme, máme na dosah ruky. Upriamme sa na to, čo je skutočne dôležité. Máme reálnu možnosť vyhrať.

 

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.014 s.
Zavrieť reklamu