Čo mi dala základná škola (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: xara (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.05.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 401 slov
Počet zobrazení: 167
Tlačení: 11
Uložení: 12

Čo mi dala základná škola (Úvaha)

Na túto otázku má takmer väčšina deviatakov okamžitú odpoveď, ako už iste tušíte, znie : nič. Ale keď sa nad ňou zamyslíme a pouvažujeme o nej, zistíme, že slovo škola má veľmi veľa skrytých významov. Škola, to nie je len písanie, čítanie a sústavne poúčanie zo strán učiteľov. 

Škola je aj našim druhým domovom, v ktorom sa stretávame s našimi kamarátmi päť krát do týždňa a spolu zdolávame nástrahy školského života. Na svete nie je azda ani jeden prváčik, ktorý by sa netešil na svoj prvý veľký deň v škole, v škole, ktorá mu otvorí dvere do sveta poznania a spoločnosti.

Spoločnosti svojich rovesníkov, ktorí majú často krát podobné, ba aj rovnaké zmýšľanie a názory. V škole sme sa nenaučili iba písať, čítať a počítať, škola nám toho dala omnoho viac, dala nám nových kamarátov, prvé lásky, priateľské putá a hlavne neopakovateľné zážitky prežité po boku spolužiakov. Na rôznych hodinách sme sa toho naučili skutočne veľa, dejepis nás naučil ctiť si históriu, matematika nás viedla k presnosti a slovenčina, tá nás naučila byť pravými Slovákmi.

Škola nám dala všeobecný prehľad, ktorý v živote využívame každý deň, naučila nás disciplíne a slušnosti. K tomuto všetkému nás viedli pani učiteľky, ktoré sa dajú nazvať aj školskými mamami. Škola nám dopriala výlety, na ktorých sme zažili nespočetne veľa veselých príhod, na ktoré určite nikto z nás nechce nikdy zabudnúť.

Priniesla však aj tmavé stránky, no keď celý kolektív ťahal za jeden povraz, vyriešili sa bež väčších komplikácií. Čím sme boli starší, tým sa nám škola viac priečila. Ranné vstávanie, nudný pondelok a konečne krásny piatok. Takto to bolo týždeň čo týždeň, mesiac čo mesiac. Ani dnes tomu nie je inak. 

Každý z nás na školu frfle a teší sa, keď z nej odíde, ale niekde v kútiku duše sa stotožní s touto úvahou, ktorá popisuje pravú tvár školy, školy, ktorá nám toho dala do života tak veľa.

Často krát rozmýšľam, aký bude posledný deň strávený na základnej škole, aká bude naša rozlúčková, bude sa plakať, alebo bude bez emócií ? Aký bude asi posledný deň strávený v kruhu tej najlepšej triedy na svete ? Určite sa ešte stretneme, či už v autobuse alebo na ulici, ale už nikdy nebudeme ten kolektív, ktorý sme boli na základnej škole. Tento kolektív nahradia nová spolužiaci, nové priateľstvá.

Túto úvahu môžeme zhrnúť do jednej vety, škola nás naučila akú cenu má priateľstvo, láska a vedomosti.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.020 s.
Zavrieť reklamu