Knihy rozprávajú príbehy (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: erikaaa (18)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 24.05.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 602 slov
Počet zobrazení: 140
Tlačení: 11
Uložení: 10

Knihy rozprávajú príbehy (Úvaha)

Čo je to vlastne kniha? Má pre nás nejaký význam? Vedeli by sme si predstaviť život bez kníh?

Pre väčšinu ľudí je to len kus bezcenného a zbytočného papiera. Mnohí ľudia však v knihách vidia oveľa viac - tak ako ja. Knihy navonok vyzerajú podobne, ale každá z nich rozpráva jedinečný príbeh. Je to naša najlepšia kamarátka, ktorá nás sprevádza odmalička. Rodičia nám z kníh čítavali rozprávky na dobrú noc a len čo sme vedeli čítať, sami sme odhaľovali magické príbehy z kníh, predstavovali sme si, že sme hrdinami, ktorí bojujú so zlým drakom, alebo sme sa vžili do úloh princezien, ktoré bývajú na zámku. A o chvíľu sme sa v predstavách pokojne mohli stať vílami, ktoré vedia čarovať...

S knihou môžeme zažiť dobrodružstvo, pri ktorom od napätia ani nedýchame! S nádejou čakáme, či to náš obľúbený hrdina prežije. Knižné príbehy ponúkajú romantiku aj dobrodružstvo, dokážu nás rozplakať i rozosmiať, prekvapiť či sklamať... Sú to aj učitelia, ktorí nás môžu veľa naučiť napríklad o histórii, rozvíjajú našu fantáziu, nútia nás rozmýšľať nad slovami, ktoré si prečítame, rozširujú našu slovnú zásobu... Kvalitná kniha je v podstate dobrá „príučka“ a slovník. Ako by sme vedeli napríklad zmontovať skrine, keby sme k tomu nedostali návod? Ako by sme sa naučili čítať, keby nebolo šlabikára?

V dnešnej dobe knihy nahrádzajú nové technológie ako internet, televízia, mobily... Mládež si ani nespomenie na to, že existuje niečo také ako knižnica, mnohí si myslia. že už ani neexistuje... Miesto čítania celý deň ťukajú do svojich mobilov alebo hrajú hry na počítači a ani si neuvedomujú, ako si ničia zdravie. Keby radšej čítali múdre knihy, ako bezduché časopisy pre teenagerov, z ktorých sa dozvedia, aké šaty mala oblečené tá a tá „celebrita“... Možno by potom boli rozhľadenejší, žili by dlhšie a zdravšie.

Knihy by nemali upadať do zabudnutia, lebo nám toho môžu ešte veľa ponúknuť... Kniha je aj nenahraditeľný pomocník. Máme doma rôzne príručky a slovníky, ktoré nám pomáhajú postaviť stôl, uvariť dobrý obed, či preložiť hocijaké slovíčko, ktorému nerozumieme. Preto je kniha najlepší priateľ človeka, lebo dokáže povzbudiť, keď je treba alebo rozosmiať, keď je nám smutno.

Ale my si toho niekedy nevážime a píšeme do knihy alebo trháme z nej strany. Musíme si uvedomiť, že skoro všetky technológie, ktoré v dnešnej dobe používame, nás mnohokrát len oberajú o čas namiesto toho, aby nám do života vniesli niečo užitočné, múdre a prospešné.

Je smutné, že v dnešnej dobe si to už, bohužiaľ, nik neuvedomuje, o čo prichádza, ak trávi svoj voľný čas sedením za PC alebo pozeraním do smartfónu a pritom zabúda na to čaro, ktoré nám dáva každá kniha, len ho v nej treba nájsť. Neexistujú dobré a zlé knihy. Ak nás kniha hneď na prvýkrát nezaujala, to neznamená, že je zlá, skôr sme ju nečítali dôkladne a nevidíme jej skrytý potenciál, ktorý v sebe skrýva.

Každá kniha hľadá svojho čitateľa, pre ktorého bola napísaná. Nie je možné, aby niekomu vyhovovali všetky žánre, pretože človek je ako kniha, každý z nás je iný, a napriek tomu jedinečný. Kniha je niečo, čo nás učí a ani si to sami neuvedomujeme. Pri čítaní naberáme nové poznatky, či už z oblasti pravopisu, slovnej zásoby alebo aj iných oblastí. Kniha nie je nepriateľ, práve naopak, kniha je priateľ, ktorý nás nesklame a ktorý nám pomôže prekonať aj tie najzložitejšie chvíle.

Preto skúsme vymeniť tie naše smatfóny, tablety a podobné vymoženosti 21. storočia a vezmime do ruky knihu, ktorá nás pozýva odhaliť jej tajomstvá, ktoré sú pre nás zatiaľ neobjavené. Čaro kníh je veľmi silné a lákavé, a preto sa mu poddajme a nechajme knihy, aby nás viedli svetom fantázie a neuveriteľných príbehov.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.012 s.
Zavrieť reklamu