Načo sú nám polia a sady

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: cifro (16)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.09.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 260 slov
Počet zobrazení: 156
Tlačení: 7
Uložení: 6

Načo sú nám polia a sady

Sady, polia, lúky... Naše bohatstvo, náš raj, náš domov. Pre našich predkov to platilo doslovne. Čo si krvopotne vypestovali, to mali. Bol to pre nich jediný zdroj obživy. Zároveň sa dá povedať, že lúky boli celé leto aj ich druhým domovom. Chlapi tam strávili aj celé týždne, pri kosení trávy a sušení sena. Ženy im tam denne nosili obed a zároveň pomáhali pri hrabaní. Práve v takýchto chvíľach vznikali nádherné ľudové piesne – trávnice. My dnes žijeme inú dobu, tzv. modernú. Bohužiaľ, tieto tradície postupne zanikajú aj na dedinkách.

Je to veľká škoda pre nás, že už nežijeme tak úzko spätí s prírodou, ako naši predkovia. Lúky a pasienky dávno zarástli, zmenili svoj vzhľad. Chýbajú tam naši predkovia, avšak život tam pulzuje naďalej. Práve tam nachádzajú svoj domov lesné zvieratká a množstvo hmyzu. Lúky spestrujú rozličné rastliny a byliny, ktoré postupne kvitnú od jari až do jesene. Vtáky hniezdiace na zemi tam bezpečne vyvádzajú svoje mláďatá. Trávne porasty často spásajú hospodárske zvieratá.

Na pasienkoch však žije aj množstvo motýľov a iných malých cicavcov. Polia, na ktorých sa pestujú hospodárske plodiny, sú vytvorené človekom. Bohužiaľ plodiny, ktoré sa vypestujú majú inú kvalitu, ako tie, ktoré vypestovali naši predkovia. Používané chemické postreky ničia škodcov a burinu, ale zároveň aj naše zdravie. Spomínaná moderná doba teda so sebou priniesla množstvo výhod a výdobytkov oproti minulosti. No to všetko so sebou prinieslo aj veľa negatív.

Či už vo forme neprimeraného zásahu človeka do kolobehu života, aký žili naši predkovia. Je to dlhá a ťažká cesta, ale oplatilo by sa.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.038 s.
Zavrieť reklamu