Na čo sú nám polia a sady (Úvaha)

Slovenský jazyk » Slohové práce

Autor: cifro (16)
Typ práce: Ostatné
Dátum: 28.09.2024
Jazyk: Slovenčina
Rozsah: 374 slov
Počet zobrazení: 189
Tlačení: 10
Uložení: 9

Na čo sú nám polia a sady (Úvaha)

Pre niekoho jednoduchá otázka a jednoduchšia odpoveď. Áno, ale keď sa opýtame prečo áno, skoro každý pokrčí ramenami.

Pamätám si, ako mi môj dedko rozprával o tom, keď bol malý, ako mali polia, čo tam sadili, a ako chodili na polia robiť aj oni, deti. To si v dnešnej dobe predstaviť neviem. Sadili zemiaky, kukuricu, siali žito... Všetko robili ručne alebo im pritom pomáhal dobytok. Z toho čo sa im na poliach urodilo žili nielen ľudia, ale aj dobytok. Zo sena robili výstelky do postelí a paplóny

mali z peria hydiny. Seno dávali aj dobytku, aby cez zimu nezamrzol. Teraz, keď sa pozerám na polia – aj keď ideme autom vidím traktory, ako orú, sejú... V dnešnej dobe už poľnohospodárstvo nie je v takom „rozkvete“, ako bol pred niekoľkými rokmi. Veľa polí a aj lúk je zarastených a neobrábajú sa. Viem to z rozprávania môjho dedka, keď ideme na prechádzku do lesa.

Čo je podľa mňa škoda, lebo ak by to fungovalo aj teraz, tak by sme možno mali lacnejší chlieb, mlieko... a mohli by sme pomáhať krajinám, ktoré nemajú úrodnú pôdu. A pokiaľ človek chce prežiť, tak by sa malo poľnohospodárstvu venovať viac. Každý v dnešnej dobe kupuje BIO potraviny, ale čo som si zisťovala, tak kvalitné sa dajú vyrobiť len na menších poliach. Možno práve na takom, na akom pomáhal aj môj dedko.

Čo sa týka sadov – bývam na dedine, kde sady boli a rástli tam vraj dobré jablká. Odkiaľ to viem – no predsa dedko. Rada počúvam o dobe, kedy on bol v mojom veku. Ak by sme nemali sady, nemali by sme ovocie, ani kvalitné džúsy, kompóty a neviem si predstaviť, že by som sa nemohla zahryznúť do pekného, veľkého červeného jabĺčka...

A nakoniec, kde by lietali včielky? Len keď idem k dedkovi na záhradu a stromy začnú kvitnú počuť a vidieť včielky, ktoré si pochutnávajú na peli z kvetov. A tá nádherná vôňa, keď sú stromy rozkvitnuté... Úplne ju zbožňujem. Keby sadov bolo viac tak by som odporúčala povinné prechádzky po rozkvitnutom sade a hneď by mal každý dobrú náladu. Takže čo nám ľudom prinášajú sady? Krásu, ovocie a z nich ovocné šťavy, kompóty a včielkam peľ a tie sa ľuďom odvďačia dobrým medom.

Oboduj prácu: 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1


Odporúčame

Slovenský jazyk » Slohové práce

:: KATEGÓRIE – Referáty, ťaháky, maturita:

Vygenerované za 0.083 s.
Zavrieť reklamu